Wat zijn de beste bordspellen allertijden?

Bordspellen zijn al heel oud en er zijn ontzettend veel verschillende spellen op de markt gebracht in al die jaren. Al lijkt het soms dat er tegenwoordig minder spellen op de markt komen, maar dat is niet het geval. Elk jaar komen er meerdere nieuwe bordspellen uit. Maar toch vergeten de klassiekers nooit, daarom hieronder een lijst van beste bordspellen allertijden.

Wat is een bordspel?

Het oudste bordspel stamt uit het jaar 1.400 voor Christus en is gevonden in een Egyptische tombe in de stad Merknera. Het spel heet ‘Senet’ en wordt nog steeds wel gespeeld, maar is niet meer zo bekend als vroeger. Door middel van het invullen van vakjes naar aanleiding van het gooien van vier dobbelstenen kun je het spel spelen. Dit spel valt niet onder de beste bordspellen aller tijden, maar is wel de basis voor alles wat erna uitgevonden is.

Als je het hebt over bordspellen dan spreek je vaak over gezelschapsspellen dat je minimaal met twee spelers moet spelen. Nu kun je allerlei algemene spellen bedenken om met meerdere mensen te doen, maar een bordspel heeft altijd een bord nodig waarop gespeeld wordt. Dat betekent dat er een bord gepakt of uitgevouwen wordt met standaard vakjes erop en daarover kan je je met een pion verplaatsen. De verplaatsing vindt vaak plaats door het gooien van een dobbelsteen of door opdrachten uit te voeren in combinatie met het gooien van een dobbelsteen.

Er zijn bordspellen die voor twee personen geschikt zijn, maar andere bordspellen kun je wel met tien personen spelen. Er zijn heel veel variaties in onderwerpen, van strategische spellen tot aan quizzen die je samen kunt spelen.

Dit zijn de beste bordspellen allertijden

Er zijn zoveel bordspellen dat je vaak aan de klassiekers denkt en dat is niet voor niets. Hieronder vind je een lijst met de beste bordspellen allertijden.

  1. Monopoly. Dit is een spel dat iedereen wel bekend is en dat al jaren op nummer één staat als het gaat om bordspellen. Door middel van het gooien van dobbelstenen en het verplaatsen van pionnen kun je huizen kopen, huur innen, treinstations kopen, belastingen betalen en het doel is als enige niet failliet te gaan.
  2. Risk. Dit strategische spel is ook bij iedereen wel bekend en het lijkt in eerste instantie simpel, maar dit ‘vechtspel’ heeft meer strategie in zich dan je op het eerste oog denkt.
  3. Ticket to ride. Dit is een wat minder bekend spel, maar niet minder gewaardeerd als je kijkt naar de beste bordspellen allertijden. Het is hetzelfde idee als risk en het gaat om strategie, alleen is vechten hier niet het uitgangspunt.
  4. Yahtzee. Het rollen van dobbelstenen zorgt ervoor dat je bepaalde combinaties kunt maken en vakjes op je papiertje kan afstrepen. Wie heeft de meeste punten aan het einde?
  5. Stratego. Ook dit is een strategisch vechtspel waarin verschillende pionnen elkaar kunnen verslaan of juist niet als je op een spion stuit. Wie overleeft deze veldslag?

De beste bordspellen aller tijden zijn klassiekers die iedereen wel gespeeld heeft en waarvan iedereen de spelregels wel kent.

Klik hier om ons gehele assortiment te bekijken.