Een DNA test kan veel duidelijkheid geven. In films en televisies series hoor je het woord ‘DNA test’ wel eens vallen. Dit gebeurt voornamelijk bij het genre ‘Drama’. Meestal worden DNA testen in Drama films gebruikt om te achterhalen wie de vader van een kind is. Wist je dat er nog meer soorten DNA testen zijn? Een DNA test kan soms heel waardevol zijn. In dit artikel lees je waarom.

Welke DNA testen zijn er?

Bij een DNA test denk je waarschijnlijk meteen aan een vaderschapstest, maar er zijn nog meer situaties waarbij een DNA test goed van pas kan komen. Heb je bijvoorbeeld wel eens getwijfeld of jouw ouders wel jouw biologische ouders zijn? Het kan zijn dat je bent geadopteerd, maar het kan ook zo zijn dat jouw vader niet jouw biologische vader is, zonder dat hij dat zelf weet. Gelukkig kan je een DNA test doen om dit uit te zoeken. Naast het achterhalen wie de vader van een kind is, zijn er ook nog andere testen. Het kan namelijk ook zo zijn dat er twijfel is over of jij de moeder bent van een kind. In dit geval kan je een moederschapstest doen. Er bestaan ook testen om te kijken of twee mensen dezelfde biologische ouders hebben en dus broer en zus zijn. Wil je meer weten over de afkomst van je voorouders? Dan kan je een genealogie test doen. Daarnaast zijn er DNA testen die je inzicht kunnen geven in je gezondheidsprofiel.

De stap zetten

Een DNA test kan heel veel duidelijkheid geven, maar aan de andere kant kan zo’n test juist ook heel verwarrend voor je zijn. Misschien is de uitkomst anders dan je had gehoopt. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed na te denken over wat voor gevolg de uitkomst kan hebben. Voor sommige mensen is de uitkomst van een DNA test juist weer iets heel moois. Deze mensen zijn heel blij met de uitkomst van de test en hebben eindelijk rust in hun hoofd doordat ze bevestiging hebben. Het is hoe dan ook een grote stap om zo’n test te gaan doen. Lees je daarom van tevoren goed in en bedenk goed waarom je de test wilt doen.

Een DNA test kan een zwaar onderwerp zijn. Het is begrijpelijk dat niet iedereen de stap durft te zetten. Om de stap wat kleiner te maken is het ook mogelijk om de test anoniem af te laten nemen. Dit kan bijvoorbeeld bij DNA test.nl. Zij maken het mogelijk om je pakketje op een ander afleveradres te laten leveren. Wanneer dit wel op je eigen adres wordt gestuurd, wordt dit heel discreet gedaan. Naast een adres voor het leveren van het testpakket en de resultaten hebben zij geen gegevens van je nodig. Hierdoor is het mogelijk om de test anoniem af te nemen.