Het belang van goede lenzenvloeistof

Veel mensen die problemen ervaren met hun contactlenzen gaan er direct van uit dat deze door de lenzen zelf worden veroorzaakt, maar in veel gevallen is het de lenzenvloeistof die de problemen oplevert. Droge en rode ogen, jeukende ogen, ontstekingen, verminderd zicht en irritatie zijn alle mogelijke klachten die door de vloeistof kunnen worden veroorzaakt. Uiteraard is het belangrijk dat je je vloeistof correct gebruikt en dat je je lenzen regelmatig reinigt, maar ook het soort vloeistof kan de oorzaak zijn. Lees hier verder over lenzenvloeistof, correct gebruik en hoe je het beste wisselt.

Je lenzenvloeistof correct gebruiken

Allereerst is het erg belangrijk dat je je vloeistof correct gebruikt. De gebruiksaanwijzing verschilt per lens en per vloeistof, maar als je je daar niet aan houdt, dan kun je ook niet de beste ervaring verwachten. Doe je lenzen aan het einde van elke dag in de lenshouder en vul deze met nieuwe lenzenvloeistof. Op die manier worden ze gedesinfecteerd, gehydrateerd en worden alle resten eiwitten en ander vuil verwijderd. Vervang je lenshouder elke keer als je een nieuwe fles vloeistof aanbreekt. En, indien jij andere instructies hebt gekregen, volg altijd de instructies van je opticien of leverancier van de lenzen en vloeistof.

De verkeerde vloeistof

Als je alles goed doet en elke dag schone lenzen draagt, dan is er een kans dat je de verkeerde lenzenvloeistof gebruikt. Het klinkt vanzelfsprekend, maar er is verschillende vloeistof voor harde- en zachte lenzen. Controleer allereerst of jij de juiste vloeistof hebt voor het soort lenzen dat je draagt. Vervolgens zijn er mensen met gevoelige ogen of met droge ogen en als jij daar één van bent, dan is het verstandig om je vloeistof daar op aan te passen. Er is vloeistof die de lenzen van een extra vochtig laagje voorziet, waardoor ze ‘zachter’ aanvoelen en minder snel uitdrogen in je oog. Als je niet zeker weet of jouw ogen droog of gevoelig zijn, ga dan naar je opticien en laat ze testen.

Allergisch voor conserveringsmiddelen

Een laatste reden waarom jij problemen kunt hebben met je lenzen is dat je allergisch bent voor de conserveringsmiddelen die ze bevatten. Jeuk en een branderig gevoel in je ogen zijn daar vaak de symptomen van. Er zijn speciale lenzenvloeistoffen voor mensen die allergisch zijn. Deze zijn gebaseerd op peroxide en niet op conserveringsmiddelen. Ze werken net zo goed als andere vloeistoffen, maar zijn voor mensen met een allergie echt een uitkomst. Ook hier kun je weer je opticien om hulp vragen.

Lens2day | Een uitgebreide collectie lenzen van verschillende merken.

Overstappen op een andere vloeistof

Denk jij dat de lenzenvloeistof de oorzaak is van jouw problemen? Dan is het tijd om over te stappen. Dat doe je altijd samen met je opticien, zodat je de oorzaak van je klachten kunt achterhalen en daar direct een goede lenzenvloeistof bij uit kunt kiezen. Heb je deze een paar weken gebruikt, dan laat je je ogen nogmaals testen om te zien of deze goed reageren. Met de juiste lenzenvloeistof draag jij je lenzen weer met plezier.