Wat is beter? Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Je hebt vast wel eens gehoord van wasbare luiers. Wat is het nou precies? Is het ook echt beter dan gewone wegwerp luiers? Er valt veel te vertellen over deze luiers. Er zijn ook niet voor niets veel vragen van ouders over wasbare luiers. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor jou baby. Hier lees je precies wat de voordelen van wasbare luiers zijn en of ze ook daadwerkelijk beter zijn dan wegwerpluiers.

Duurzame luiers

Het idee achter wasbare luiers is dat ze een stuk duurzamer zijn dan wegwerpluiers. Luiers gebruik je best veel op een dag. Elke keer gooi je de luier weg. Deze moet dan weer worden verwerkt bij het afval. Dit kost veel tijd en veel grondstoffen. Stel, de luiers zouden worden gerecycled, dan kun jij je vast voorstellen dat dit ontzettend veel grondstoffen kost om de luiers schoon te maken en weer tot een heel product te maken. Veel mensen vinden dit erg zonde. Wasbare luiers hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze na gebruik namelijk gewoon weer wassen. Dan kun je ze dus ook weer opnieuw gebruiken.

Daarnaast zijn wasbare luiers ook een goede investering. Het is dus niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook nog eens voor jouw portemonnee. Iedereen met een baby, weet namelijk dat luiers nogal prijzig zijn. Wanneer je wasbare luiers aanschaft, hoef je er maar één keer, een aantal te kopen. Je hoeft dus niet elke week weer een pak luiers te kopen.

Irritatie en zindelijkheid

In wegwerpluiers zie je vaak dat er chemische stoffen inzitten. Deze stoffen zorgen er voor dat de luier goed absorbeert. Aan de ene kant is dat heel handig. Aan de andere kant kan het ook flink voor irritatie zorgen. Wanneer je een baby hebt die gevoelig is voor chemische stoffen, kunnen wasbare luiers dus uitkomst bieden.

Omdat wasbare luiers geen chemische stoffen bevatten, absorberen ze ook minder. De luier voelt wat natter als er in geplast is. Dit hoeft niet perse een nadeel te zijn. Het lijkt namelijk dat baby’s die een wasbare luier hebben gedragen, eerder zindelijk worden dan kinderen die wegwerpluiers hebben gedragen. Dit komt waarschijnlijk doordat kinderen die wasbare luiers dragen, door hebben dat ze hebben geplast.

Wasbare luiers bij Billenboetiek.nl.

Zijn wasbare luiers goed schoon te krijgen?

Sommige mensen twijfelen aan het aanschaffen van wasbare luiers, omdat ze niet weten of het wel goed schoon is te krijgen. Het klopt dat wegwerpluiers wat dat betreft makkelijker zijn. Je gooit ze namelijk weg en koopt een nieuwe. Wasbare luiers moet je wassen. Dat kost even wat tijd. Je hoeft alleen geen nieuwe te kopen.

 

De wasbare luiers zijn goed schoon te krijgen. Dat hangt ook af van welke soort luier je gebruikt. Het ene merk is natuurlijk wel beter dan de ander. Wat je kunt doen is even kijken naar reviews. Kijk wat andere mensen zeggen over hoe gemakkelijk het schoonmaken gaat. Ook bieden winkels die wasbare luiers verkopen, ook proefpakketten aan. Dan kun je zelf proberen en kijken of je het wat vindt of niet.