Vragen over een Verklaring Omtrent het Gedrag

vog online aanvragen

Veel mensen hebben bij een vog online aanvragen best nog wel wat vragen hoe een aanvraag in zijn werk gaat, en vooral welke informatiebronnen worden er geraadpleegd. Bij iedere aanvraag wordt gebruik gemaakt van het Justitieel documentatie systeem, dit is een register waarvan iedereen alle strafbare feiten zijn geregistreerd. Hierbij kun je denken aan veroordelingen, strafbeschikkingen, transacties maar ook openstaande zaken staan in het register. De bewaartijd hangt af van de zwaarte van de overtreding en hoe zwaar de straf was.

 

Je hebt in het buitenland een feit gepleegd

In het documentatie systeem staan alle strafbare feiten die zijn gepleegd zowel in het binnen als buitenland. Iemand uit de EU die een VOG aanvraagt wordt gecontroleerd als deze wil werken in een functie met minderjarigen, bijvoorbeeld werken in een kinderopvang maar ook vakantiegezinnen. Iemand uit België of Luxemburg moet ook een vog online aanvragen als die voor werk naar Nederland komt, de functie maakt hierbij niet uit. Heb je dus een strafbaar feit gepleegd in het buitenland telt deze gewoon mee in het register.

vog online aanvragen

Waarom heb je een vog nodig?

In principe is dit antwoord heel eenvoudig, je werkgever wil de zekerheid hebben dat hij je kan vertrouwen. Ga je met kinderen om in je functie dan is het logisch want kinderen zijn kwetsbaar en moeten goed behandeld worden, dit geldt hetzelfde voor ouderen. Ga je als vrijwilliger ergens werken dan kan het ook zijn dat je de verklaring nodig hebt, wel is het zo dat in de meeste gevallen de verklaring dan gratis is.