Ultiem ontspannen doe je zo

Relaxen wordt onderschat, het is namelijk erg belangrijk voor je mentale en fysieke gesteldheid. Elke sporter weet dat een rustdag noodzakelijk is, waarom zou jij dan geen rustdag nemen na een dag hard werken? Lees hier over de noodzaak van ontspannen en tips hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Zowel lichamelijk als geestelijke ontspanning is belangrijk, natuurlijk in bepaalde mate. Bij overmatige inspanning kan je lichaam gaan reageren en bijvoorbeeld een burn-out oplopen. Je hersenen zullen minder goed functioneren als je te veel werkt, daarom is het beter om pauzes in te lassen niet overmatig te werken. Ook je lichaam zal laten merken dat er rust genomen moet worden bij overmatige inspanning, je zult merken dat je vermoeid bent. En bij veel sporten merk je dat je spierpijn hebt en is een dagje rust een goede optie. Ook als je herstellende bent na bijvoorbeeld een ongeval is het belangrijk om te rusten en je te focussen op je herstel. Een letselschade specialist kan je bijvoorbeeld helpen na een kettingbotsing, voldoende beweging is hier ook belangrijk.

Manieren om te ontspannen

Voor de ene persoon is ontspannen afspreken met vrienden, voor de ander is het sporten of alleen zijn en een bad nemen. Voor iedereen heeft ontspanning een andere betekenis, maar het komt er op neer dat je eens even een pauze neemt van je werk en iets doet waar je rustig van wordt. Een goede manier om te ontspannen is mediteren, hierbij kun je je hoofd even volledig leegmaken. Je kunt mediteren door simpelweg te zitten of te liggen, je ogen te sluiten en je volledig focussen op je ademhaling. Het is niet erg als je je hoofd niet volledig leeg krijgt, het gaat er ook om dat je je gedachten accepteert maar ook weer los laat. Als je het lastig vindt om je hoofd weer leeg te maken nadat er gedachtes binnenkomen kun je bijvoorbeeld tot 10 tellen en elke keer opnieuw beginnen als er een gedachte in je hoofd komt.

Conclusie

Ontspanning is voor iedereen belangrijk, het voorkomt dat je brein oververmoeid raakt. Relaxen is voor iedereen anders, een goed voorbeeld om je hoofd leeg te maken is meditatie. Ontspanning is voor elk persoon anders, maar het komt erop neer dat je even een pauze neemt van je werk en iets doet wat je leuk vindt. Bij overmatige inspanning is er een gebrek aan ontspanning wat kan zorgen voor een burn-out.