Hoe trotseer je de drukte des levens?

Het leven kan soms bijzonder uitputtend zijn. Er zijn ambities waar te maken, dromen na te jagen, verplichtingen na te komen en vergaderingen bij te wonen. En dan moet je ook nog de hond uitlaten, je opinies over politiek en actualiteit bijschaven terwijl je het ochtendkrantje doorploegt en met het veteranenteam op woensdagavond in de vrieskou gaan voetballen. Die laatste drie zaken gelden wellicht voor mij specifiek en niet voor u als lezer, maar u hebt weer andere verplichtingen die ik niet heb. Naar het leesclubje, cijfers in Excel-sheets invullen, een bijdrage voor het plaatselijke sufferdje schrijven en vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis doen. Daar heb ik dan weer geen last van. Hoe je het ook wendt of keert, we maken er een druk leven van voor onszelf. Hoe hou je dit ritme een jaar of tachtig vol?

Neem tijd voor jezelf

Wat voor mij persoonlijk goed werkt, is om tussen alle hectiek een vast momentje voor mezelf te zoeken waarin ik mijn brein helemaal uitschakel. Sommige mensen gaan dan mediteren, maar stilzitten is niks voor mij. Dan gaat mijn gedachten juist alle kanten op. Het beste ontspan ik als ik een reeks simpele taken uitvoer, zoals het ontkruid wieden in mijn moestuin. In mijn hoofd bevindt zich dan een serene rust. Voor even bestaan alleen de plantjes, het mulle zand en mijn handen die erdoorheen wroeten. Ik voel dan in mijn onderbuik hoe alle knopen en ontwarren en hoe zorgen verdwijnen. Hierna ga ik weer met een fris hoofd alle leuke en minder leuke taken van die dag tegemoet.

Zorg voor genoeg energie

Een andere tip om het drukke leven te trotseren, is om ervoor te zorgen dat je genoeg energie hebt. Qua avondeten zorg ik iedere dag voor een koolhydraatrijke bodem, zoals rijst, pasta of aardappelen. Die zorgen voor de voornaamste brandstof van het lichaam. Verder gelden de adviezen die alle moeders tegen hun kinderen vertellen. Twee stuks fruit, minimaal 200 gram groenten per dag (het liefst groene groenten). Daarbij heb ik zelf nog een tip die waarschijnlijk niet veel moeders tegen hun kinderen vertellen. Sterke koffie! Het liefst door zelf bonen te malen en een lekker sterke aroma te maken. Ikzelf zweer bij de grote potten van illy koffie, waar 250 gram koffiebonen voor een euro of vijf te bestellen zijn. Twee flinke koppen in de ochtend (let wel: niet meteen na het wakker worden, eerst ontbijten) en ik kan er weer even tegenaan!