Het dunne koord tussen bourgondisch en gezond leven

Wij Nederlanders zijn een bourgondisch volk vol levensgenieters. Blokje kaas, tomatensoep met extra veel balletjes en een schaal paprikachips 's avonds voor de televisie. Het zijn kleine maar waardevolle geneugten des levens en ik denk dat niemand ze per se uit zijn leven hoeft te verbannen. Feit is wel dat bijna de helft van alle Nederlanders aan overgewicht lijdt. De kunst is om een bourgondische leefstijl in evenwicht te brengen met een aantal gezonde gewoontes. Dit klinkt simpel, maar in de praktijk is het een dun koord waarop je balanceert. Met het oog op het nieuwe jaar en de goede voornemens die hiermee gepaard gaan, geef ik in deze blog enkele tips voor een gezonde leefstijl – die niet ten koste gaat van je joie de vivre!

Het is heel simpel (in theorie)

Wie overgewicht heeft, eet meestal te veel en beweegt te weinig. Zo zou je het heel kort door de bocht kunnen stellen. De balans tussen calorieopname en calorieverbranding is uit balans. Als je graag wil afvallen, moet je je gewoontes opnieuw op elkaar afstemmen. Het makkelijkste is om eerst het laaghangende fruit te plukken. Als je tijdens het werk veel moet vergaderen, stel dan eens voor om een wandelvergadering te doen. Dit kan zowel fysiek als over de telefoon. Qua voeding is een heel simpel trucje om bij het avondeten tien minuten te wachten voordat je voor de tweede keer opschept. Als je je kostje op de automatische piloot naar binnen schuift eet je snel te veel, omdat het lichaam een tiental minuten nodig heeft om je brein een 'update' te geven over hoe vol je zit. Als na de eerste ronde even wacht tot al het voedsel goed en wel door de foyer van je lichaam is en het borrelbad van je maag binnenglijdt, heb je een net zo verzadigd gevoel maar minder calorieopname!

Een personal trainer in Zaandam

Het kan zijn dat je dit laaghangende fruit al geplukt hebt, maar dat het niet genoeg effect heeft. In dit geval zou ik willen aanraden om een personal trainer te nemen. Wie op eigen houtje allerlei fitnessoefeningen gaat doen, doet deze vaak verkeerd of haalt er niet het optimale effect uit. Dat is zonde. Persoonlijk heb ik erg goede ervaringen met een personal trainer zaandam. Ik deed dit niet een-op-een, maar in een klein groepje waarbij de personal trainer genoeg aandacht voor ons allemaal had. Hij lette erop dat de rustperiodes tussen de oefeningen precies goed waren, dat de oefeningen correct werden uitgevoerd en dat er een optimaal schema werd gevolgd. Zelf zou ik dit niet hebben gekund. Hoewel ik deze decembermaand wat meer calorieen dan normaal binnenkrijg, heb ik er door mijn personal trainer vertrouwen in dat ik succesvol blijf balanceren op het koord tussen gezondheid en joie de vivre!