De voordelen van een bedrijfstuin

heatweedmethode

Een groene werkomgeving biedt enorm veel voordelen, denk bijvoorbeeld aan:

·         Meer creativiteit

·         Minder stress

·         Lager ziekteverzuim

·         Meer werkplezier

·         Stimuleren van lichaamsbeweging

·         Een zuurstofrijkere omgeving

Kortom, voldoende voordelen om als werkgever in groen te willen investeren. Maar eerlijk is eerlijk, een bedrijfstuin brengt een grote investering met zich mee en dus is het van belang dat er over diverse zaken goed wordt nagedacht voordat de bedrijfstuin wordt aangelegd.

heatweedmethode

Aandachtspunten bij het ontwerp van een bedrijfstuin

 

Looppaden

Wat heb je aan een bedrijfstuin als je er niet lekker doorheen kunt wandelen? Het is dus van belang dat er diverse looppaden worden aangelegd zodat het personeel door de tuin kunnen lopen. Let erop dat de looppaden breed genoeg zijn, omdat collega’s het vaak prettig vinden om met 2 of 3 personen naast elkaar te lopen, zodat ze tijdens het lopen een praatje kunnen maken.

Bankjes

Op zonnige dagen vinden veel mensen het prettig om in de buitenlucht te lunchen, maar dan zijn er natuurlijk wel bankjes nodig om op te zitten. Het beste is om voor picknickbanken te kiezen, zodat er voldoende ruimte is om etenswaren neer te zetten.

Onderhoudsvriendelijke beplanting

Als werkgever zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om iedere twee weken hoveniersbedrijven langs te laten komen om de bedrijfstuin te onderhouden. Geef bij het ontwerpen van de bedrijfstuin dus aan dat je onderhoudsvriendelijke beplanting wilt. Dit is beplanting die zo nu en dan een snoeibeurt nodig heeft, maar niet meer dan dat.

Het heeft overigens de voorkeur om ervoor te zorgen dat je naast seizoensplanten ook winterharde beplanting uitkiest. Op die manier ziet de bedrijfstuin er in de wintermaanden ook nog groen uit in plaats van dat een afgestorven vlakte is.

Schaduwrijke plekken

De zomers worden steeds warmer in Nederlands, dus het moet wel comfortabel blijven om in de bedrijfstuin te vertoeven. Daarom zijn schaduwrijke plekken onmisbaar. Je kunt schaduwrijke plekken creëren door bijvoorbeeld bomen te planten. Maar wat ook mooi kan zijn, zijn vrijstaande pergola’s met zonneschermen.

Bedrijfstuinen en duurzaamheid

Duurzaamheid is voor alle bedrijven tegenwoordig een hot item. Je kunt duurzaamheid ook op je bedrijfstuin toepassen. Denk bijvoorbeeld aan ondergrondse wateropslag, waardoor je in de zomermaanden geen drinkwater hoeft te gebruiken om de beplanting van water te voorzien. En het bestrijden van onkruid kan ook op een duurzame manier. Bijvoorbeeld met de heatweedmethode. Hierbij wordt er uitsluitend kokend water gebruikt om het onkruid te doden. Heel milieuvriendelijk en ook nog eens effectief.

Vraag offertes op en vergelijk

Doordat bedrijfstuinen over het algemeen zeer kostbaar zijn om aan te leggen, is het van belang om diverse offertes op te vragen en ze met elkaar te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op de gegeven adviezen, onderhoudsaspecten en welke oplossingen de hovenier op het gebied van duurzaamheid kan bieden. Op die manier krijg je een goed totaalplaatje van het aanbod en kun je weloverwogen de keuze voor het juiste hoveniersbedrijf maken.