Wat maakt PFAS vrije pannen in de praktijk zo interessant?

De stoffen waarmee we in contact komen als mensen tijdens het koken vormen een uitermate belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan. Voor verschillende stoffen waar we het in het verleden mee geconfronteerd zijn geworden geldt dat we er ondertussen van weten dat ze behoorlijk schadelijk waren voor onze gezondheid. Het spreekt voor zich dat we een herhaling van een dergelijke situatie graag willen voorkomen. Het is dan ook mede omwille van deze reden dat het overgrote merendeel van de mensen er tegenwoordig voor kiest om gebruik te maken van PFAS vrije pannen. Ben jij ook benieuwd om hier meer over te ontdekken en wil je graag te weten komen welke voordelen hier nu precies aan zijn verbonden? Dan is verder blijven lezen zeker een aanrader!

Wat is PFAS en wat maakt het potentieel zo ongezond?

De reden waarom mensen steeds vaker overgaan tot het kopen van PFAS vrije pannen heeft vooral te maken met het effect dat poly- en perfluoralkylstoffen kunnen hebben op onze gezondheid. Beide soorten stoffen staan er dan ook om bekend chemische stoffen te zijn die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Deze stoffen worden gemaakt om producten niet alleen water- en vet-, maar bovendien ook vuilafstotend te maken. Ze komen dan ook niet standaard voor in onze natuur, integendeel. Je kan deze stoffen in de praktijk onder meer terugvinden in zaken zoals:

  • Textiel;
  • Verpakkingen van voeding; 
  • Verschillende soorten anti aanbakpannen.

Tal van verschillende studies hebben ondertussen aangetoond dat PFAS een niet onaanzienlijke impact kan hebben op zowel onze gezondheid als op ons immuunsysteem. Op z’n minst overwegen om een PFAS vrije pan te kopen kan dan ook geen overbodige luxe zijn, integendeel.

Hoe kan je kiezen voor PFAS vrije pannen? 

Bovenstaande informatie zal er beslist voor zorgen dat je interesse in PFAS vrije pannen is aangewakkerd. Dit gezegd hebbende is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk welke pannen nu wel en welke vooral niet over deze chemische stof beschikken. Dat is nochtans eenvoudig vast te stellen. Voor menig aantal verschillende pannen op de markt geldt namelijk dat ze beschikken over het PFAS-vrij label. Voor deze pannen geldt dat er gebruik wordt gemaakt van een alternatieve antiaanbaklaag. 

Bovendien spreekt het voor zich dat er ook helemaal geen kunstmatige antiaanbaklaag bij aanwezig kan zijn. Zo is het bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om over te gaan tot het kopen van een stalen pan beschikkend over een natuurlijke antiaanbaklaag. Ook pannen met een keramische antiaanbaklaag en pannen zonder antikleeflaag behoren tot de mogelijkheden.

Ook een PFAS vrije pan kan zeer gebruiksvriendelijk zijn

Heel wat mensen kiezen in de praktijk uiteindelijk niet voor het gebruik van PFAS vrije pannen omwille van de simpele reden dat ze vermoeden dat deze pannen helemaal niet over gebruiksvriendelijke eigenschappen beschikken. Gelukkig is dat helemaal niet correct, integendeel. Je hebt dan ook helemaal niet persé een antiaanbaklaag nodig om te kunnen rekenen op zeer gunstige eigenschappen voor het bakken. Sterker nog, na verloop tijd is de kans ontzettend groot dat er zich bij de door jou aangekochte pan een natuurlijke antiaanbaklaag zal vormen. Deze vergroot het kookgemak en bevat bovendien met absolute zekerheid geen schadelijke stoffen.