Een huisdierenverzekering en zijn voorwaarden

Wie een huisdier of meerdere huisdieren heeft wil deze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Helaas kunnen ook huisdieren, net zoals wij mensen, ziek worden. Zelf hebben we een ziektekostenverzekering om eventuele hoge kosten bij ziekte te dekken.

Tegenwoordig is het heel normaal om ook een ziektekostenverzekering voor je huisdieren af te sluiten. Mocht je huisdier dan ziek worden of een operatie nodig hebben, dan zal deze verzekering een deel van de kosten hiervan vergoeden.

Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is een ziektekostenverzekering die speciaal in het leven is geroepen voor huisdieren. Deze verzekering is beschikbaar voor katten, honden, knaagdieren en paarden. Wanneer de polis wordt afgesloten geldt dat er een bepaalde limiet wordt vastgesteld.

Mocht je huisdier ziek worden en ga je over deze limiet heen, dan houdt dit in dat je de rest van het bedrag zelf zult moeten betalen. Dit kan je eigenlijk vergelijken met je eigen zorgverzekering. Daar is ook een eigen risico aan verbonden.

Kies je voor het afsluiten van een huisdierenverzekering, zorg er dan voor dat je ieder jaar opnieuw goed kijkt naar de polisvoorwaarden. Net als bij je eigen zorgverzekering is het ook bij een huisdierenverzekering mogelijk dat de polisvoorwaarden door de verzekeraar worden gewijzigd.

Wel is er een groot verschil tussen jouw eigen zorgverzekering en een huisdierenverzekering. Bij je eigen zorgverzekering wordt deze ieder jaar automatisch door de zorgverzekeraar verlengd. Bij een huisdierenverzekering geldt de regel dat je dit ieder jaar opnieuw zelf moet regelen.

Waarom zou je een huisdierenverzekering afsluiten?

Je hoopt natuurlijk dat je huisdier altijd gezond blijft. Helaas is dit niet altijd het geval. Wanneer er bepaalde ingrepen bij je huisdier plaats moeten vinden kan dit behoorlijk duur worden. Veel huisdieren moeten worden ingeslapen omdat hun baasje de zorgkosten niet kan betalen.

Als je het goed uitrekent kom je er al snel achter dat het bedrag wat je maandelijks voor je huisdierenverzekering moet betalen bij lange na niet opweegt tegen de kosten van een ingreep die je anders uit eigen zak zou moeten betalen.

Dit is nog lang niet het enige voordeel. Omdat je weet dat bij eventuele ziekte van je huisdier de hoge kosten niet helemaal voor je eigen rekening zijn kan dit ook heel erg veel stress voorkomen. Daar voel je jezelf ook beter bij.

Er zijn ook huisdieren verzekeraars die bij het afsluiten van een huisdierenverzekering nog wat extra’s bieden. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat wanneer je huisdier vermist raakt, de vinder van je huisdier een beloning krijgt van de huisdierenverzekeraar.

Om even goed op te letten

Iedere aanbieder van huisdierenverzekeringen hanteert andere voorwaarden. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je katten tot een leeftijd van maximaal 7 jaar kunt verzekeren tegen hoge ziektekosten.

Hierbij geldt dan wel dat wanneer je deze huisdierenverzekering afsluit voordat je kat 7 jaar is, de verzekering ook na de zevende verjaardag van jouw kat gewoon door blijft lopen. Het is dus niet zo dat je na die 7 jaar zelf de ziektekosten voor je kat moet gaan betalen.